Cop a la cultura i a la solidaritat internacional

Imatge

Sembla que les retallades són necessàries per sanejar les malmeses arques públiques. No entraré a valorar aquesta afirmació, però posaré en qüestió dues decisions recents que van en aquesta direcció, que permeten estalviar-se o recaptar un volum limitat de recursos i, en canvi, tenen un efecte devastador sobre els sectors als quals s’apliquen.

La primera és la decisió del Govern de l’Estat d’augmentar l’IVA del 8% al 21% per als espectacles de teatre, cinema i música. Es tracta d’una mesura que pot suposar el tancament de molts teatres i sales de projecció i de concerts. L’increment de l’impost previsiblement quedarà en un no res a causa del descens del consum i, en canvi, tindrà un impacte desastrós sobre el sector. En temps de crisi, la cultura és més necessària que mai, però sembla que alguns ens vulguin més pobres de butxaca i d’esperit.

L’altra és la decisió del Govern de Catalunya de reduir el pressupost de cooperació internacional en un 70%. Tots els departaments han patit retallades de pressupost, però aquest les ha patit com cap altre. La decisió ha comportat l’aturada de tots els programes pluriennals de cooperació i l’acomiadament de desenes de treballadors fins al punt de posar en perill la supervivència de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. La decisió ha permès estalviar 25 milions d’euros (una xifra força discreta tenint present el volum total de les retallades, 2680M€), però l’impacte que té sobre els beneficiaris dels projectes i, indirectament, sobre les ONG que els executaven i sobre la imatge internacional de Catalunya és incalculable. Si el nostre país vol un sistema just de finançament (o fins i tot un Estat propi), ha de demostrar que sap ser solidari amb els països i els col·lectius desafavorits, com ho és qualsevol país avançat. Amb aquesta decisió, crec que ens hem disparat un tret al peu…

Per a qualsevol dels dos temes, una rectificació seria un senyal de saviesa… i de sensibilitat.

Quant a Albert Royo Mariné

Political scientist and Master in Applied Economics. I currently work at the European Commission as Head of the press and media section. I teach at the Master in International Journalism (Pompeu Fabra University).
Aquesta entrada s'ha publicat en Bona governança, Cultura, Desenvolupament sostenible, Economia, Governança local, Política, Política exterior de Catalunya i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s