I si imposem l’estalvi públic en èpoques de bonança econòmica?

El Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea estableix que el dèficit públic no pot superar el 3% del PIB estatal. Es tracta d’una xifra arbitrària, però, més enllà d’això, reflecteix un principi de sentit comú: l’administració no pot endeutar-se de manera desproporcionada. La Unió Europea (amb Alemanya al capdavant) és con…scient de la tendència natural de les administracions a sobreendeutar-se i, en la negociació del Tractat de Maastricht, el 1991, va imposar aquest criteri per a qualsevol estat que volgués entrar a l’euro.

Avui dia, tenim 21 dels 27 estats de la UE amb un dèficit que supera el 3%. Sembla, doncs, que no n’hi ha prou amb unes regles clares. És possible que el problema sigui que, en època de vaques grasses, els estats no van estalviar com ho haurien d’haver fet i ara no poden respondre a la crisi sense disparar el seu dèficit.

Per evitar situacions similars en el futur, més que reduir el màxim de dèficit permès (el que fa el nou tractat fiscal europeu, referendat divendres passat a Irlanda), potser seria útil que s’imposés als estats membres l’obligació d’estalviar un percentatge mínim del seu PIB en èpoques de bonança econòmica. Per fer-ho ben transparent, es podria acordar una equació matemàtica que dibuixés uns marges màxims de dèficit i mínims de superàvit que fluctuessin en funció del creixement del PIB de cada estat. Els governants podrien decidir a quines polítiques públiques destinar els recursos públics, però no estarien autoritzats a traspassar els marges acordats, de manera que garantiríem unes finances públiques sanejades i, alhora, més flexibles i adaptables a la conjuntura macroeconòmica.

http://www.cugat.cat/noticies/opinio/76882.htm

Quant a Albert Royo Mariné

Political scientist and Master in Applied Economics. I currently work at the European Commission as Head of the press and media section. I teach at the Master in International Journalism (Pompeu Fabra University).
Aquesta entrada s'ha publicat en Bona governança, Desenvolupament sostenible, Economia, Europa, Governança global, Governança local, Política i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s