Una Europa forta necessita un pressupost a l’alçada

Aquesta setmana, la majoria de mitjans de comunicació s’han fet ressò de la possibilitat que la Comissió Europea no tingués prou diners per seguir finançant el programa Erasmus. El cas és que la situació no és tan greu com s’ha pintat i esperem que sigui resolta en les properes setmanes.

De tota manera, l’alerta que tant la Comissió com el Parlament Europeu han fet saltar indica fins a quin punt els Estats, representats al Consell de Ministres, són reticents a augmentar el pressupost de la Unió. La Unió Europea té el pressupost congelat a l’1% del PIB europeu des de fa anys, malgrat que s’han augmentat les seves responsabilitats d’una manera molt important en els darrers anys  i malgrat l’entrada en la darrera dècada de dotze països molt més pobres que la mitjana europea. A tall d’exemple, el pressupost de la UE per al 2012 és d’uns 132.000 milions d’euros. El dels Estats Units va ser, el 2011, de 3,6 bilions de dòlars, unes 25 vegades més.

Tot just ara es comença a negociar el Marc Financer Multianual que definirà el pressupost de la Unió per al septenni 2014-2020. Si volem que la Unió segueixi finançant programes com l’Erasmus, xarxes de transport transeuropees o polítiques contra el canvi climàtic, tots plegats haurem de ser més generosos. D’aquesta crisi, els europeus només en sortirem si enfortim les institucions comunes i ens presentem al món amb una veu única.

Quant a Albert Royo Mariné

Political scientist and Master in Applied Economics. I currently work at the European Commission as Head of the press and media section. I teach at the Master in International Journalism (Pompeu Fabra University).
Aquesta entrada s'ha publicat en Bona governança, Economia, Europa i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s