L’impacte del resultat de les eleccions sobre l’estructura administrativa i territorial de Catalunya

Aquestes eleccions seran històriques, ja que el seu resultat condicionarà el model de país de les properes dècades.

La construcció d’un estat propi ofereix una ocasió única per fer foc nou i superar velles estructures i vicis del passat. Cal, però, evitar repetir errors. Seguint algunes bones pràctiques que podem trobar en altres països europeus, el nou estat podria desplegar una administració pública moderna, àgil i adaptada als nostres temps, que s’aprofiti de les TIC per oferir un millor servei al ciutadà i que fomenti la participació ciutadana en la presa de decisions polítiques. Al seu torn, el nou model de funció pública hauria de permetre prestigiar els servidors públics i donar-los unes expectatives de creixement professional a l’alçada de la responsabilitat que ostenten.

Pel que fa a l’estructura administrativa del territori, caldria evitar les actuals duplicitats i limitar a dos (municipi i vegueria) els nivells administratius inferiors a l’estructura estatal. El nou disseny hauria de tenir en compte la diversitat del territori català, superant definitivament l’artificial divisió provincial i donant resposta a realitats territorials com ara les Terres de l’Ebre o el Pirineu i a realitats nacionals com ara l’Aran.

Si, per contra, el resultat electoral no ofereix un mandat clar cap a la creació de l’estat propi, aleshores, caldrà fer els mateixos esforços sense comptar amb els instruments d’un estat propi (i la il·lusió d’un procés constitucional). I més val que ens hi posem, sinó ho faran uns altres per nosaltres.

Bitllet d’opinió publicat al Diari de Sant Cugat el 23/11/2012.

Quant a Albert Royo Mariné

Political scientist and Master in Applied Economics. I currently work at the European Commission as Head of the press and media section. I teach at the Master in International Journalism (Pompeu Fabra University).
Aquesta entrada s'ha publicat en Bona governança, Catalunya, Governança local i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s